sobota, 18 lipca 2015

kurczak panierowany w skórce z cytryny i pomarańczy

  • skórka starta z 2 cytryn
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • posiekana natka pietruszki
  • 4 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
  • 1 szklanka utartego parmezanu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 4 piersi kurczaka, zbite tłuczkiem do grubości ok. 1cm

1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wyłożyć blachę folią aluminiową.

2. W płytkiej misce połączyć skórkę z cytryny, pomarańczy z czosnkiem, natką, rozmarynem, parmezanem oraz oliwą i przyprawić do smaku solą i pieprzem. W drugiej misce ubić jajka ze szczyptą soli.

3. Zanurzyć każdą połówkę piersi w jajku, odczekać, aż nadmiar spłynie, następnie obtoczyć w mieszance cytrusowo-parmezanowo-ziołowej, lekko dociskając panierkę.

4. Piersi położyć na wyłożonej folią blachę i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut.

Przepis z książki "Francuzki nie tyją. Książka kucharska" Mireille Guiliano






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...