- skórka starta z 2 cytryn
- skórka starta z 2 pomarańczy
- 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- posiekana natka pietruszki
- 4 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
- 1 szklanka utartego parmezanu
- 2 łyżeczki oliwy
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 4 piersi kurczaka, zbite tłuczkiem do grubości ok. 1cm
1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wyłożyć blachę folią aluminiową.
2. W płytkiej misce połączyć skórkę z cytryny, pomarańczy z czosnkiem, natką, rozmarynem, parmezanem oraz oliwą i przyprawić do smaku solą i pieprzem. W drugiej misce ubić jajka ze szczyptą soli.
3. Zanurzyć każdą połówkę piersi w jajku, odczekać, aż nadmiar spłynie, następnie obtoczyć w mieszance cytrusowo-parmezanowo-ziołowej, lekko dociskając panierkę.
4. Piersi położyć na wyłożonej folią blachę i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut.
Przepis z książki "Francuzki nie tyją. Książka kucharska" Mireille Guiliano
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz