Składniki na ciasto:
- 10 dag drożdży
- ok. 1 kg mąki tortowej
- ok. 1 szklanka mleka
- 20 dag masła
- 4 jajka
- 14 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- owoce lub powidła
- 5 dag margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 8 łyżek mąki tortowej
- cukier waniliowy
Rozpuścić tłuszcz.
Utrzeć 4 jajka z 10 łyżkami cukru.
Zrobić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, 4 łyżek cukru, cukru waniliowego i szczypty soli. Do tego dodać trochę mąki, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać do pozostałej ilości (przesianej) mąki. Dodać rozpuszczony i wystudzony tłuszcz i utarte jajka. Całość wyrabiać przez kilkanaście minut, w razie potrzeby podsypując mąką. Wyrobione ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do podwojenia objętości; na ok.40 min).
Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na placek o wysokości ok. 0,5 cm i podzielić na kwadraty (zwykle z każdej połowy ciasta wychodzi ok. 16-20 kwadratów). Nadziewać malinami/jagodami/borówkami/powidłami (owoce najlepiej przed sklejeniem bułeczki dodatkowo posypać odrobiną cukru). Uformować bułeczki i mocno skleić.
Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką.
Piec przez ok. 20 min w temp. 170 stopni (aż wyrosną i się zarumienią).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz