- ¾ opakowania sera/twarogu na sernik (niewymagającego mielenia)
- ½ kostki margaryny
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 paczka czekoladowy/kakaowych ciastek
- ½ cytryny
- bułka tarta
- czekolada na polewę
- trochę mleka
Rozpuścić margarynę. Ustawić piekarnik na 190°C.
Przygotować formę (posmarować masłem, posypać bułką tartą, wyłożyć spód ciastkami).
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ubić z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać ser do ubitych żółtek, ubić na małych obrotach. Dodać mąkę, przestudzony tłuszcz, sok z połowy dużej cytryny.
Ubić białka z połową szklanki cukru. Wymieszać z resztą.
Piec ok.1h.
Po godzinie warto oddzielić nożem boki ciasta od tortownicy i zostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku.
Po wyciągnięciu polać rozpuszczoną z mlekiem czekoladą.
Przygotować formę (posmarować masłem, posypać bułką tartą, wyłożyć spód ciastkami).
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ubić z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać ser do ubitych żółtek, ubić na małych obrotach. Dodać mąkę, przestudzony tłuszcz, sok z połowy dużej cytryny.
Ubić białka z połową szklanki cukru. Wymieszać z resztą.
Piec ok.1h.
Po godzinie warto oddzielić nożem boki ciasta od tortownicy i zostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku.
Po wyciągnięciu polać rozpuszczoną z mlekiem czekoladą.
Gotowe! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz